Nijlpaarden
Afrikaanse visarend
Zebra's
Krokodillen en pelikanen
Boottochtje krododillenfarm.
Deze regio is een van de laatste grote overlevende wildernissen van Ethiopië. Een ideale uitvalsbasis om het bosrijke land tussen de meren en de vlakten achter Nech Sar te verkennen, waar de overgebleven kuddes Swayne's Hartebeest en zebra's en gazelle Grant's zwerven op de grote savanne .

Er is een sfeer van ongetemde grootsheid over dit alles, dat over de meren en bergen ligt. Het leeft met vele soorten vis - de vechtende tijgervis, reuze nijlbaars, barbeel, meerval en tilapia. Chamo en Abaya zijn een paradijs voor sportvissers. in het riet omzoomde baaien van mousserende aquamarijn Chamo wateren. Honderden nijlpaarden komen 's nachts grazen op de met gras begroeide oevers. Chamo is ook een toevluchtsoord voor enkele duizenden Nijlkrokodillen. Sommige bereiken lengtes van maximaal zeven meter van snuit tot staartpunt.

Hier is de balans tussen roofdier en prooi in evenwicht gebleven; vogels floreren in gelijke verhouding: hordes gele wever vogels fladderen voortdurend door de lucht, en levendig gekleurde ijsvogels scheren over de meren waar grote witte pelikanen, ooievaars, ibissen, neushoornvogels en aalscholvers het water doorzoeken voor voedsel. Met gillende echos huilen zwarte en witte visarenden  uit een boom om de onoplettende vis in hun klauwen mee te nemen uit het water.

De oevers en eilanden van Abaya en Chamo worden bevolkt door de landbouw volkeren, zoals de Ganjule en de Guji, die beiden ook oude tradities hebben van nijlpaardjacht. De Guji jagen op de wateren van het meer Abaya in ambachtelijk gemaakte boten vergelijkbaar met die afgebeeld zijn op de graven van de oude Egyptische farao's.

Zuid-westen van de meren in de richting van Jinka, komt de reiziger aan in het vaderland van de Konso, die een intensieve vorm van landbouw-praktijk op onlosmakelijk terrasvormige hellingen laten zien. De Konso hebben een rijke inheemse cultuur die tot uitdrukking komt in muziek en dans, en in het weven van prachtige dikke katoenen dekens.

Een ander onderscheidend iets zijn de mensen in de regio rond de meren Chamo en Abaya: de Dorze, eenmaal strijders, die nu gericht zijn op de landbouw en weven. Zij produceren de kleurrijke toga-achtige gewaden, bekend als Shammas die worden gedragen in heel Ethiopië. Hoewel er een grote Dorze bevolking rond Arba Minch leeft, ligt hun traditionele thuisland  verder naar het noorden rond Chencha, hoog in de Guge bergketen met uitzicht op de meren en de Brug van de Hemel.

De korte 26 kilometer rijden van Arba Minch tot Chencha impliceert een opmerkelijke overgang - klimmen uit de weelderige, tropische bossen in het laagland, door middel van bamboe op ongeveer 2500 meter, landen met jeneverbessen doorweven met Spaans mos waar koude vingers van wolken je bij de ledematen grijpen..

Dorze dorpen zijn klassieke voorbeelden van eenvoudige architectuur, in tegenstelling tot wat elders in Ethiopië is te zien - torenhoge bijenkorfvormige structuren bereiken 12 meter hoogte, donker, maar het interieur ruim en luchtig met vloeren van geperste aarde. Het gewelfde plafond is bedekt met een elegant rietendak van Ensete (valse banaan) tot een soepele en ongebroken bolle koepel. Ieder huis staat in zijn eigen terrein, omringd door kleinere, maar met vergelijkbare huizen: gasthuis, koeienstal, keuken en misschien zelfs een werkplaats om te weven of voor andere werkzaamheden.

Noordwaarts uit Chencha, Lake Abaya achter u latend - en daarmee de woestijn - gaat de reiziger uiteindelijk naar de drukke markt stad Sodo, dat staat op de grens tussen de regio's van Gamo, Gofa, Sidamo en Kafa. Hier komt van origine de koffieplant vandaan, groeiden de eerste bomen en werden ze gekweekt. Vervolgens zijn ze in de 14e eeuw  meegenomen naar Jemen en verder over de hele wereld.


Arbaminch, Nech Sar Park, Lake Chamo en Abaya, Chencha, Dorze stammen

Ver in het zuiden van Ethiopies Great Rift Valley liggen twee prachtige meren omringd door savanne vlakte en rokerige bergkammen. Verreweg de grootste van de Ethiopische Rift Valley Lakes, de 551-km2 wateren van Chamo en de 1160 km2 oppervlakte van Abaya worden door velen beschouwd als de mooiste.

Inderdaad, weinig plaatsen op aarde kunnen op tegen de de ligging en hun omgeving. Veel van dit maakt deel uit van een van de mooiste nationale parken van Ethiopië, Nech Sar, ontwikkeld als een toevluchtsoord voor de zeldzame Swayne's hartebeest.

Van de stad van Arba Minch op de rand van het land, dat Abaya en Chamo verdeeld, is er een indrukwekkend uitzicht van het panorama rondom zowel meren met Nech Sar aan de oostzijde en in het westen, de Guge bergketen. Dit is de buitengewone schoonheid van dit uitzichtpunt en al lang bekend als de Brug van de Hemel. Even poëtisch, Arba Minch  (in het amhaars betekent dit “Veertig Bronnen”) ontleent zijn naam aan de bruisende beekjes die opspringen temidden van de weelderige ondergroei van het bos dat de  steile hellingen onder de stad bedekken..
Dorze huis in Chencha
Deutsch
SELECT A LANGUAGE
English
Spanish
Italiano
REISPROGRAMMA'S  -->

Historische routes / Zuid- & Zuidwest routesOost- en Zuidoost routes  / Combinatieroutes
French
Johnny Abyssinia - Tours & Travel in Ethiopië