GONDAR

Gondar was in de 17de eeuw de hoofdstad van EthiopiŽ. Nu is het de hoofdstad van de Amhara regio. Grenzend aan Sudan en aan de noordkant van Lake Tana, is het het ťťn van de meest prominente historische plaatsen in EthiopiŽ. Het ligt op een hoogte van 2200 meter en is beroemd om de architectonische kastelen, paleizen en kerken in de stad, gebouwd door de verschillende keizers die regeerden van 1532 tot 1855.
De 5 kastelen liggen in een gebied van 7,7 hectare, omgeven door hoge stenen muren. Deze dramatische kastelen, zoals er geen andere zijn in Afrika, laten een rijkdom in architectuur zien van zowel Axumite tradities als de invloeden van de arabieren. Het oudste kasteel is het kasteel van Fasilades. Het heeft invloeden van India, Portugal en Axum. Op de top kun je op een heldere dag Lake Tana zien.

Officieel opgericht door koning Fasilades in 1632. Het tijdperk Gondarine wordt gezien als de derde dynastie na de dynastie Axum en Zagwe. Deze is historisch belangrijk voor de opleving van het mobiele kamp evan de koning en de introductie naar een permanente hoofdstad. De poging van koning Fasiladas om de Zagwe dynastie te beŽindigen was succesvol en heeft ervoor gezorgd dat Gondar van 1632 tot 1868 de hoofdstad was van EthiopiŽ.


KERK VAN DEBRE BERHAM SELASSEE

In Gondar stonden een aantal mooie kerken waarvan een aantal nu nog steeds bestaan. Wellicht de mooiste van de kerken in Gondar is Debre Birnhan Selassie of "Light of the Trinity" (licht van de drieŽenheid), welke zich het noordoosten van Gondar bevind.
Andere rijkdommen van Gondar zijn het 18 eeuwse paleis van Ras Beit, het Bad van Fasiladas, de ruÔne van het paleis van Kusquam, en de kerk van Debre Berhan Selassie met zijn unieke muurschilderingen.
BAD VAN FACILADES

Buiten de stad in de Kaha River vallei ten zuiden van Gondar vinden we het bad van Facilades. Het staat in een rechthoek, prachtig ommuurd bad, welke eens per jaar wordt gevuld ter viering van Timkat (ook wel Ephiphany genoemd). Deze plaats is waarschijnlijk speciaal voor dit soort vieringen gebouwd.
Een imponerend rechthoekige structuur, het plafond is gedecoreerd met schitterende gevleugelde engels en de muren hebben indrukwekkende afgebeelde scenes van bijbelse gebeurtenissen, inclusief het leven van Christus, Mary, de heiligen en de martelaren.
TIMKAT - Ephiphany

Op de 19de januari van de Westerse Gregorische calender is het grootste Ethiopische festival van het jaar. Op de avond van Timkat wordt onder groot ceremonieel de houten of stenen tablet (voorstellend de Ark of the Covenant)  uit elke kerk gehaald. Deze wordt door de priester naar een centraal terrein gebracht waar de ceremonie plaats zal vinden. Daarna met evenveel ceremonie, wordt deze teruggebracht naar zijn toegewijde rustplaats. Gedurende deze kleurrijke gebeurtenissen zijn de priesters gekleed in verblindende brocate gewaden, dragen zij ornamenten en handkruizen, lopende onder gedecoreerde brocate paraplu's. Ze zingen en worden begeleid door drums en de ritmische klank van instrumenten.
In Addis Ababa zijn vele kerken deelgenoot van het feest. De dag voor Timkat wordt een groot veld gebruikt voor de ceremonie. Toeristen zijn welkom en geduldige helpers helpen ze om een goede plaats te vinden voor observatie en fotomomenten wanneer de prosessie van het veld vertrekt en langzaam paradeert door de straten.

In Lalibella, zingende priesters vormen een fascinerend beeld op de top van de rotsen rond de rotskerken.

In Gondar, worden rituelen voor de zonsopgang uitgevoerd rond het bad van Fasiladas.
Overal in EthiopiŽ wordt het Timkat feest
groots gevierd.
De Timkat ceremonie.
Deutsch
SELECT A LANGUAGE
English
Spanish
Italiano
REISPROGRAMMA'S . -->

Historische routes / Zuid- & Zuidwest routesOost- en Zuidoost routes  / Combinatieroutes
French
Johnny Abyssinia - Tours & Travel in EthiopiŽ