Mekelle, Tigrai en Gheralta gebied, waar de rotskerken zich bevinden

Tigrai, Ethiopies noordelijk gelegen regio's, heeft meer dan 120 uit de rotsen gehouwen kerken, waarvan sommige bekend staan om hun stenen vakmanschap, oude schilderingen en oude manuscripten, en anderen bekend om hun prachtige uitzicht en moeilijke klim. Grote kerken als Abune Yemata (Guh), Mariam Korkor, Debretsion (Abune Abraham), Yohannes Maequddi, Abune Mikael en Gebre Selassie Degum bevinden zich in het hart van Gheralta, waardoor het de thuisbasis is van rotskerken van Tigrai.

De rotskerken zijn te vinden in Gheralta, Tsaeda Imba, Atsbidera, Haramat, Ganta afeshum, en in vele andere plaatsen ongelijkmatig verspreid over een oppervlakte van 180x140 km. De Tigre rotsgehouwen kerken zijn meer interessant om te bezoeken gezien het feit dat men de oudheid kan zien  in mensen, dingen, plaatsen en ceremonies , welke al meer dan duizend jaar ongewijzigd zijn. Zij zijn de grootste van het historisch cultureel erfgoed van het Ethiopische volk.

Het landschap van Gheralta is spectaculair. Het uitzicht op de sierlijke Mount Gheralta en de vergaande vlakte is een zeldzame combinatie van buitengewone schoonheid.Abune Gebre Mikael

De kerk van Abune Gebre Mikael ligt op korte afstand ten zuiden van Abune Yemata Guh, ongeveer 16 km ver. Het ligt aan de westelijke kant van Koraro, een lange strook bos met rode zandstenen heuvels.
Abune Gebre Mikael is een van de beste en mooiste kerken in Gheralta. De kerk, kruiskerk in het ontwerp, is prachtig gehouwen in een koepelvormige rots. Het plafond  wordt goed ondersteund door acht zuilen en bogen. Vier van de pijlers zijn met ingesneden kruisen.
De meest bezochte kleine kerk heeft twee houten deuren en is voorzien van vier vensters waardoor het heiligdom  voldoende licht is. Lokale traditie vertelt dat de eerbiedige relikwie dateert uit de 4e eeuw.
De weg naar het heiligdom zelf is onvergetelijk. Het pad, een steile klim, loopt door een split dat  een reiziger dwingt een aantal keer van rots naar rots te springen en onder een andere door te kruipen.
Het interieur van de kerk is rijkelijk versierd met prachtige schilderijen en muurschilderingen. Afgezien van haar moeilijke klim, is de kerk te midden van zijn rijkdom aan muurschilderingen zeker een bezoek waard.
Abune Yemata (Guh)

Abune Yemata is een van de uit de rots van Gheralta's gehouwen kerken. Het kan worden bereikt van het historische stadje Hawzien, af te slaan in het dorp Megab, de helling aan je linkerkant houdend. Een 4 km rijden van Megab en nog eens 30 minuten wandelen brengt u naar de voet van de loodrechte rots van Guh van (naam van het gebied), dat het lijkt alsof ze pijlers aan de hemel zijn. Het landschap is adembenemend. Megab is slechts 10 km van Degum of 8 km ten zuiden van Hawzien.
De kerk is uitgehouwen uit de rotswand van een van de bergen van Guh en er zijn geen touwen, zoals bij Debre Damo, om te gebruiken om te klimmen. U kunt alleen voetsteunen en handgrepen in de rotswand gebruiken. Net voor de ingang van de kerk is er een smalle richel  uitgehakt in de rots van waaruit men een steile daling kan maken van circa 800 tot 1000 ft. Die bepaalde plek is het meest angstaanjagende deel van de klim. Een ongewone kerk in de meest ongebruikelijke plaats, die plaats is majestueus  en ontzagwekkend. De inspanning van het klimmen wordt beloond door de goed bewaard gebleven schilderijen toegeschreven aan de 15e eeuw. Het interieur van de kerk heeft 4 vrijstaande en 6 niet vrijstaande kolommen. Het is 7,8 meter breed, 9,4 meter diep en 4 meter hoog. In feite is de kerk niet alleen bekend om haar moeilijke klim, maar ook voor haar werkelijk opmerkelijke muurschilderingen. Het is kleurrijk ingericht van muur tot muur door spannende muurschilderingen van verhalen uit het Oude en Nieuwe Testament. Negen van de twaalf apostelen zijn afgebeeld in een rond frame op het plafond. Abune Yemata op zijn paard wordt weergegeven op een van de muren. De meest verfijnde schilderijen tot nu toe gevonden in Tigrai.
Het is verbazingwekkend dat  dergelijke grote werken van kunst al eeuwen bestonden in een ongewone plaats, die eerder dichter bij de maan lijkt dan bij de aarde. En het spreekt vanzelf dat de zogenaamde vijanden van de kerk deze niet konden bereiken of nooit van haar bestaan wisten. Het is interessant om mensen naar de kerk toe te zien klimmen als spinnen op het jaarlijkse festival, welke meestal plaats vindt op 8 november.

Mariam Korkor

Debre Mariam Korkor is een van de vele belangrijke heiligdommen in Gheralta, een rotskerk gelegen aan een van de hoge bergen van Gheralta  met uitzicht op het dorp Megab, 8 km ten zuiden van Hawzien. Een uur klimmen vanuit het dorp bereikt u de kerk. Daniel Korkor, een kleinere rotskerk, is een minuut lopen daar vandaan. Terwijl je naar de kerk toe klimt, heb je een panoramisch uitzicht over de Hawzien vlakte naar het noorden en het oosten en het verre van Imbasneity naar het westen. De kerk staat op het westen gericht en het heeft een witgekalkte gevel van een ingebouwde structuur. Het is een van de grootste en meest complexe rotsgehouwen kerken van Tigrai. Het interieur van de kerk is 9,4 meter breed, 17 meter diep en ongeveer 6 meter hoog. Er zijn 6 enorme pijlers, 2,4 meter van elkaar. De kolommen zijn kruisvormige in design. Er is ook een reeks van prachtig versierde bogen. De bogen en het plafond van de kerk zijn versierd met bas-reliëfs, sommigen van hen vergelijkbaar aan die op Abraha Atsebeba.

De muren en kolommen van de kerk zijn versierd met schilderijen van verhalen uit het Oude en het Nieuwe Testament. Op een van de kolommen is een prachtig schilderij van aartsengel Rafaël te zien. Dit bijzondere schilderij is vergelijkbaar met het schilderij van de Kerk van de kathedraal Faras. Een schilderij op de westelijke muur toont de maagd Maria met een cirkel rond haar buik.
Yohannes Maequddi

De uitgehouwen rotskerk van Yohannes Maequddi kan worden bereikt na ongeveer 40 minuten klimmen. Het is gelegen op een plateau, ten oosten van Debretsion. De toegang is te bereiken door een smalle doorgang van bollende muren van wit zandsteen. Er zijn twee toegangsdeuren, beide in Axumite-bouwstijl. De hoofdingang, die ligt aan de rechterkant van de hoofdingang, is voor vrouwen. Het heiligdom is zo helder als gevolg van het overvloedige licht dat door het raam boven de hoofdingang naar binnen komt.
De kerk heeft een rechthoekige vorm en zijn binnenruimte meet ongeveer 13 meter diep en 10 meter breed. De hoogte van de muren is ongeveer 6 meter. Er zijn 4 vrijstaande pilaren die het plafond ondersteunen. De algemene indeling van de kerk is anders dan die  van de andere rotskerken


De kerk is vooral bekend om zijn oude en goed bewaarde schilderijen. Ze zijn in een zeer goede staat blijkbaar als gevolg van de niet-poreuze aard van de rots waarop ze zijn geschilderd. Onder de vele onderwerpen prachtige schilderijen van Adam, Eva en een slang, apostel Johannes, oudere mannen, Madonna en kind. Hun vlakheid, eenvoud, vrijmoedigheid van lijn, het gebrek aan schaduw en de rijkdom aan kleur zijn uniek onder de kerken. Zelfs hun soms geometrisch patroonboorden zijn breed, hebben vlakke kleuren en het gebrek aan complexiteit van soortgelijke modellen in andere kerken en manuscripten. De invloed van de schilderijen lijkt Byzantijnse en Nubisch.
Debretsion (Abune Abraham)

De kerk van Debretsion is niet ver van Degum, het dorp dat door velen wordt beschouwd als de meest geschikte campingplaats om de rotsgehouwen kerken van Gheralta te ontdekken. Degum is 29 km ten westen van Wukro of 18 kilometer ten zuidoosten van Hawzien. Debretsion kan worden benaderd vanuit het zuidwesten van de helling waar op de top een kerk is gevestigd. Het ligt op ongeveer 40 miniuten 'van de voet van de helling of ongeveer een uur van Degum. Gelegen aan de bovenste rand van de helling kijkt u uit over Degum en de hele Hawzien vlakte.

Vaak aangeduid als Abune Abraham naar de monnik die het heeft gesticht. Debretsion is een kerk volledig uitgehouwen uit één steen. Het is rechthoekig van vorm, 12,9 meter diep, 7,7 meter breed en hoog. Het plafond wordt ondersteund door zes kruisvormige pilaren en de drie zijden omgeven door een klooster.
De achterste muren van het heilige der heiligen, de koepels en de muurpanelen zijn rijkelijk  versierd met mooie schilderijen van heiligen en apostelen. Vooral de koepel is prachtig versierd met patronen. De eenvoud van de lijnen en kleuren van de schilderijen zijn naar schatting van de 15e eeuw, hoewel volgens sommigen de kerk zelfs vermoedelijk gebouwd is in de 14e eeuw. Hoewel het verbazingwekkend is om te vernemen dat de schilderijen het tot op de dag van vandaag hebben overleefd zonder daarvoor de nodige zorg en bescherming. Nu is hun kleur in een alarmerend tempo aan het vervagen ten gevolge van lekkend water.

Een 15e eeuwse unieke ronde ceremoniële waaier (een meter in diameter) met houten kader maakt het bezoek aan deze kerk speciaal. Elk van de 34 panelen is fraai beschilderd met figuren van apostelen. Er is ook een kleine koepelvormige kamer welke gediend zou hebben  als de gebedskamer van Abraham Abune. De muren zijn versierd met vele geometrische ontwerpen en heiligen. Het is inderdaad een uiting van het grote stenen vakmanschap dat heerste in geheel Tigrai, zowel van die tijd als de tijd daarvoor. Een van de grote kerken van Tigrai, zowel uit architectonisch als devotioneel aspect.

St. Yohannes paleis met zeer interessant museum
Deutsch
SELECT A LANGUAGE
English
Spanish
Italiano
REISPROGRAMMA'S  -->

Historische routes / Zuid- & Zuidwest routesOost- en Zuidoost routes  / Combinatieroutes
Abune Gebre Mikael rotskerk
Geralta mountains
French
Deze cirkel geeft de ontwikkeling van Christus in de buik, wat een gemeenschappelijk thema in de 17e eeuw was voor de Byzantijnse kunst. De kerk heeft ook een ruime collectie van perkament manuscripten en kruisen.
Het is een kleinere kerk met slechts twee kamers. Het plafond van de wachtkamer koepel is versierd met primitieve schilderijen. Vanaf de doorgang die u naar Daniel Korkor brengt, kunt u genieten van een prachtig uitzicht over de bergen van Gheralta evenals die van de Hawzien vlakte.
Johnny Abyssinia - Tours & Travel in Ethiopië